student tvåtusensjutton.

 
tredje juni tvåtusensjutton. nu sju veckor sedan men jag kommer ihåg dagen från morgon till kväll, varje timme och varje sekund. det här var en dag jag inte trodde skulle komma, en dag jag först inte ens hade planerat för. hela högstadiet så var inte ens gymnasiestudier ett alternativ, det enda jag visste var att jag inte skulle stanna i kristinestad. helst ville jag helt sluta studera men planen var ändå att söka till mediastudier vid yrkes. jag minns ännu i nian då jag plötsligt vaknade, några dagar innan vi skulle skicka in vår ansökan, och bara visste att jag vill till gymnasiet - rättare sagt till bildkonstlinjen vid vasa övningsskola gymnasiet. vad jag också visste var att mina chanser att slippa in inte var dom bästa på grund av mina låga betyg efter mina upproriska år som deprimerad tonåring.
 
men vet ni, jag slapp in. jag kämpade, jag studerade, jag kryssade av kurs för kurs, skrev otagliga essäer, stressade inför provveckorna och fyllde hur många häften som helst med anteckningar. det är stor skillnad på högstadiet och gymnasiet, du är plötsligt tvungen att faktiskt göra något och kämpa lite för att uppnå resultat. vissa fick kämpa, hårt, bara för att komma igenom godkänt. för mig gällde detta i flera kurser och desto närmare studentskrivningar och abiåret vi kom så desto mer säker blev jag på att jag inte klarar av detta, jag kommer inte bli student. men igen så kämpade jag och studerade, studerade, studerade. varje dag under läsledigheten tog jag mig till biblioteket och läste kapitel efter kapitel, repeterade och repeterade och satt i den där salen i timmar efter timmar. och plötsligt var det över. plötsligt kom resultaten, plötsligt var jag student. jag var student.
 
den tredje juni tvåtusensjutton. jag vaknade till alarmet, drog på mig min dyra nyinköpta mörkblåa klänning och stod utanför salen med fjärilar i magen. tågade in i salen, tillsammans med vänner och med älskade släktingar i publiken som sken upp då dom såg mig. jag steg upp då jag hörde mitt namn ropas upp, fick mitt betyg i handen, tog i hand med rektorn och studentmössan sattes på mitt huvud innan applåderna ljudade. på skolhusgatan i min älskade, fina lägenhet dök människor upp under resten av dagen. det kramades och skålades medan håkan hellström spelades i bakgrunden. och jag var så lycklig. jag var så lycklig när vänner och familj uppvaktade mig, när årskursen möttes upp på strampen och när vi dansade in morgonen.
 
tänka sig att allt började i en liten skitig etta i sandviken, min första lägenhet. jag kände ingen på hela min årskurs då jag började och jag fick använda google maps för att hitta runt i vasa till först. men åren vid vasa övningsskola har varit de bästa i mitt liv. att få flytta till vasa, bli självständig, finna en plats i en kyrka och hitta sig själv i gud, inspireras av helt fantastiska lärare, lära känna så många nya härliga människor jag idag får kalla vänner, att gå i en årskurs med sådan sammanhållning som den jag gick i, få vara en del av abikommittén, att få upptäcka den vackra staden vasa är, bli kär igen, gråta, kämpa och växa så otroligt mycket. att få lära sig att ingenting bara kommer sådär, att övning faktiskt ger färdighet. att få utvecklas i mitt skrivande och min kärlek för litteratur. att med hjälp av studiehandledarna upptäcka något jag faktiskt kan tänka mig fortsätta studera trots att det såg så hopplöst ut i början av trean. att med mina goda resultat i modersmålsskrivningarna slippa in på just den utbildningen. de här tre åren har gett mig allt. tack. tusen gånger tack till staden, kärleken, lärarna, vännerna, kyrkan och alla människor och minnen.

lägenhetsinspiration inför hösten.

 
bild 1 // bild 2
 
 
 

avaat silmäsi ja hengität, ehkä huomenna sä ymmärrät vielä elossa oot.

moro! har jobbat varje dag denna vecka och ska bli så skönt att vara ledig imorgon. det är ju högsäsongernas högsäsong på åland just nu eftersom att rockoff kickade igång igår, och det märks verkligen på jobbet. hade väl ett mindre breakdown igår. men så finns det också många förmåner med mitt jobb, till exempel gratis nio dagars armband till festivalen och efterfesten på kino plus ett armband som ger oss företräde i köerna. så det ska utnyttjas varje ledig dag, till exempel imorgon ska jag få se linnea henriksson och på tisdag hov1, ljuvligt asså!
 
 
när man jobbar sexton till nolltvå varje dag så hinner man inte leva så värst mycket, likamed att det är ganska tomt i kamerarullen på telefon och inte finns det så mycket att berätta om livet heller. bjuder därav på webcam bilder jag samlat på mig de senaste månaderna och saker jag lärt mig sedan jag flyttade till åland och började jobba på en av ålands bästa och finaste resturanger som servitör. både livsläror och sådant som gör jobbet lättare.
 
 
servera alltid från höger och vänd knivbladen innåt då du dukar upp. man klarar sig långt på loppisfyndande. det är okej att gråta. inget som bubblar ska hällas i vinglas. alla har ett jobbjag, ta aldrig jobb personligt - jobb är jobb, det handlar inte om din personlighet eller att du är en dålig människa. reser du/flyttar någonstans så ta med många par strumpor och underkläder. att hångla är underskattat, så hångla hångla hångla.
 
 
sallad är dyrt oavsett om det är plocksallad, färdig, på resturang eller att du gör egen från scratch. lär dig att vara för dig själv, det är inget skamligt med att äta ute själv eller gå på bio och det är supermys att sätta sig på kafé och läsa en bok. sluta upprepa saker du ska komma ihåg "en flaska chablis, en flaska chablis, fem dessertskedare, fem dessertskedar, duka upp för skaldjursplatå, duka upp för skaldjursplatå" för du kommer glömma det. skriv ner det istället, jobbar du som servitör har du oftast alltid penna och häfte på dig - utnyttja det, livet (eller i alla fall jobbet) blir så mycket enklare.
 
 
var alltid redo, ha en extra tröja och smink i väskan - är du ung, jobbar mycket och sent så kommer aw (afterworks) bli en del av livet. tinder är typ inte bra till något förutom att döda tid (fast ibland kan man ha tur). alla är stressade, alla gör misstag. åland är ett perfekt ställe att spendera sommaren på. testa på nordjobb, våga göra något otippat, våga ta chanser. du klarar av mer än du tror, allting fixar sig alltid på ett eller annat sätt förr eller senare. lovar.
RSS 2.0