sluta problematisera fifty shades of grey.

okej, rubriken kanske låter lite harsh och jag känner på mig att jag kommer få rätt så mycket hat efter att ha publicerat inlägget men jag vill verkligen verkligen skriva om det här. och med det här menar jag alltså all uppståndelse kring den erotiska bok- och filmtrilogin fifty shades (skrivna av e. l. james).
 
jag läste böckerna redan på högstadiet, första delen utkom 2011, och när den första filmen hade premiär för två år sen var jag där. då hade även diskussionerna kring serien eskalerat, speciellt ur feministiska vinklar. hur många arga texter och recensioner av dessa serie har man inte läst vid det här laget. i alla fall, vid den tiden så deltog jag i ett skrivprojekt vid namn på gränsen, vet inte om någon minns, men då forskade och gjorde jag och en kompis en hel massa research om serien och skrev ett reportage vid namn "femtio nyanser av missförstånd". nu igen känner jag fifty shades kommit upp på tapeten efter att den andra filmen, fifty shades darker, hade premiär på bioduken. och yes, jag var där och såg den också.
 
för att klargöra lite så är jag feminist och jag gillade böckerna, absolut avskydde första filmen men tyckte däremot klart mycket mera om den andra filmen. i och med namnet på vårt reportage kanske ni också kan gissa att jag har en del andra åsikter kring serien. det finns så många starka åsikter och avsky gentemot författaren, böckerna, historien och karaktärerna i serien. folk finner dem otroligt sexistiska, säger att huvudkaraktären anastasia steele inte har någon personliget, är en dålig förebild för kvinnor och att hon hur som helst böjer sig för den dominanta, mäktiga mannen christian grey. man problematiserar att förhållandet mellan dessa två karaktärer inte är något att eftersträva och att serien förminskar sexuella övergrepp och liknande destruktiva förhållanden. jag säger att det är viktigt att problematisera, inte vara trångsynt, inte acceptera allt och att det är nyttigt att förhålla sig kritiskt till något som helt tydligt faktiskt är kränkande, sexistiskt, problematiskt och bara tjänar pengar på sex. men jag säger också att jag inte ser denna problematisering, att jag inte ser denna sexism såsom ni gör.
 
samtliga saker som jag tar upp i det här inlägget så har jag redan en gång skrivit om för två år sen men efter att jag förra veckan kom ut ur biosalongen, helt upprymd av vilken bra film det var, så blev jag så inspirerad av att skriva ner mina tankar efter att mitt sällskap hållit med om dem. då sa jag att jag tror att det blivit någon slags trend, något man bara måste som kvinna är att tycka fifty shades är en sexistisk och kränkande serie böcker och filmer. speciellt bland feminister tror jag folk inte ens vågar erkänna att de gillar serien, inte kan man ju gilla något så kvinnoförnedrande? men ni som har dessa åsikter, har ni ens läst och sett filmerna? och om ni har, när ska ni inse seriens riktiga sida? när ska ni inse att anledningen till denna uppståndelse är för att vi lever i ett patriarkat? för att plötsligt så finns det en erotisk bok/filmserie riktad till kvinnor skriven, av en kvinna och det diskuteras så mycket mer om hur den är så sexistisk medan till exempel game of thrones, som helt seriöst är en kränkande och sexistisk serie, inte diskuteras i lika stora grad? för att den är riktad till män, och män får njuta av sex men inte kvinnor.
 
ja, böckerna faller under kategorin erotisk litteratur och det finns klart en problematik i hur dom sålde och marknadsförde den första filmen med sex. dom plockade ut otroligt viktiga händelser ur historien fokuserade endast på sexet i filmatiseringen, och därför avskydde jag den första filmen. däremot var fifty shades darker en stor förbättring med mycket mera fokus på kärlek och anastasia steeles starka, ja - starka, kvinnliga karaktär. det var en fin blandning av spänning, känsla, humor och erotik. filmen avspeglade böckerna mycket bättre. böckerna, som inte handlar om en kränkt kvinna som står under mannens makt, utan böckerna som handlar om psykisk ohälsa, sexuella övergrepp, kärlek, acceptans och en stark kvinna som inte tar någon skit. filmer kan skildra verkligheten, olika relationer och problem. det finns filmer om krig men hur ofta problematiseras det? aldrig, för det är det filmer gör. men plötsligt, fast vi hela tiden ser filmer skildra problematiska förhållanden och personer, så är det något så otroligt problematisk att skildra ett förhållande en kvinna har med en psykisk sjuk man som är sjukligt dominant och gillar bdsm? detta är verklighet för någon och jag tycker att det är viktigt att i kultur få visa det.
 
anastasia steele är inte en svag kvinna. hon är en kvinna som träffar en sjuk man, dom blir förälskade i varann och hon går ifrån honom när hon ser hur problematisk han är. gång på gång säger hon emot, hon låter inte denna man dominera henne. varför måste vi problematisera denna historia när vi redan har en karaktär som gör det? ni skämtar om att det är en typiskt sorglig historia om en kvinna som tror hon kan ändra på en dålig man - men någon måste väl tro? det finns så många filmer som skildrar liknande relationer, låt mig ta till exempel noora och williams förhållande i norska ungdomsserien skam som exempel. varför är plötsligt en kvinna svag och kränkt bara för att hon väljer att tro på att han kan ändras? dåliga människor finns överallt i världen, men någon måste ju älska dem. och kvinnan (eller mannen) som väljer att älska honom är inte svag. tvärtom tycker jag att anastasia, och noora, är starka feminister som väljer att kämpa för kärleken och tro på dessa problematiska män. och i alla fall i fifty shades serien så ser vi att det lönade sig, eftersom att han faktiskt ändras och det lever ett lyckligt liv tillsammans och bildar familj. så sluta problematisera fifty shades, situationen problematiseras nog under historiens gång av karaktärerna och någon måste ju få skildra sådana här förhållanden utan att det blir kalabalik och ska anses ofeministiskt. och visst, kanske ni anser att deras relation romantiseras med tanke på sexet men hon väljer att ha det där sexet - övergrepp romantiseras inte, att anastasia nästan blir våldtagen i den andra delen romantiseras inte det minsta. att christian blivit våldtagen romantiseras inte. kom ihåg det. och låt kvinnor i fred njuta av antingen det djupt psykiska eller det erotiska i serien, båda är okej.
kärlek natalie.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:RSS 2.0