om att volontärarbeta på festival.

första gången jag någonsin volontärarbetade var förra året och det var på en musikfestival. det var också första gången jag reste själv och gjorde något helt för mig själv, då var jag på provinssi festival i seinäjoki och jobbade/volontärade i teamet för städning och återvinning - detta är utan tvekan det lättaste jobbet att få på en festival och det man oftast sätts i om man är där första året. när det gäller folk som kommer från utlandet, eller du som åker utomlands för att volontärarbeta på festival, så sätts man då också ofta i denna station (på grund av språkbarriären). det viktiga är dock att jag lärde mig massor av denna upplevelse och insåg att det är ett väldigt billigt sätt att få besöka en festival, höra musik och få nya minnen.
 
igen i år sökte jag som volontär till provinssi festival, denna gång hamnade jag i konst och visualiserings teamet. det var desto bättre i år, jobbet och vädret och hela upplevelsen. detta var i slutet av juni till början av juli - och ganska så nyligen kom jag hem från helsingfors var jag volontärade på flow festival. första gången någonsin på flow, första gången jag jobbade på flow men tredje gången gillt jag volontärade på en festival. volontärarbete på festival var inget jag var det minsta insatt i eller ens tänkt en tanke på innan jag i sista sekund lade in en ansökan till provinssi förra året - nu älskar jag konceptet. och för alla andra som är intresserade så ska jag i detta inlägg berätta om hur det fungerar, vad man ska tänka på, hur man går tillväga, varför man ska göra det och hur mina upplevelser av arbetet och festivalen som volontär var.
 
 
hur gå tillväga? sikta in dig på en festival som verkar intressant eller som kanske din favoritartist spelar på och håll utkik på deras hemsida/sociala medier i god tid efter ansökningsformulär för att bli volontärarbetare. går också bra att kontakta festivalen om du är osäker. beror mycket på från festival till festival när ansökningstiden är, men cirka två månader innan festivalen kan man söka. formuläret ser ganska långt ut som en arbetsansökan, du fyller i dina personuppgifter och erfarenheter och tidigare jobb och så vidare. du får också ganska långt i formuläret välja när du vill jobba (under, före eller efter festivalen, vill du jobba nattetid o.s.v.), med vad du vill jobba (de olika jobben som erbjuds kan vara uppbyggning och rivande av festivalen, säkerhetsvakt, staff- och artistcatering, försäljare, bartender och städning), och om du jobbar under festivalen vilka artister du önskar att se. skicka iväg din ansökan och vänta på besked, när beskedet kommer kan ni börja fundera kring arbetstider och andra nödvändigheter som hur du tar dig till festivalen och så vidare.
 
vad ska man tänka på? vill du ta med en kompis så går det oftast att ordna att ni får jobba tillsammans, inga problem alls (rekommenderar dock att också testa på att själv åka, du är oftast mycket mera villig till att lära känna nya människor då). vad festivalen erbjuder sina volontärarbetare lönas alltid att kolla upp, speciellt vad gäller boende. till exempel provinssi festival erbjuder gratis plats på deras camping eller också sovplats på en skola i närheten medan flow festival inte erbjöd någon sovplats alls. däremot erbjöd flow festival bättre mat och också kaffe och snacks att ta för sig av under pauserna. om du jobbar under festivalen finns det ingen garanti att du får lyssna på exakt alla artister du vill lyssna på, medan du däremot helt i lugn och ro får njuta av festivalen om du jobbar innan och efter festivalen. själv tycker jag att det är ganska mysigt att jobba under själva festivalen, och dom är oftast flexibla och lyssnar på dina önskemål - så du får i alla fall se din favoritartist om du vill, utan tvekan. att volontärarbeta innebär ju att man arbetar gratis, utan lön. men något du dock alltid får är en gratis t-shirt, ett armband till festivalen, en varm måltid per dag du arbetar och ett certifikat på ditt arbete. och inte att glömma en hejdundrande upplevelse och en ganska så förmånlig en också. när du packar inför festivalen så kom ihåg att packa lätt, kläder för alla väder, bekväma skor, engångsregnrock, solkräm, keps, myggsprej, id (eftersom att du visar upp det när du ska hämta ut ditt festivalarmband) och vattenflaska.
 
 
medan du arbetar så har du en hel del ansvar och regler att följa. du ska absolut inte på något sätt utnyttja din position och de rättigheter som man får som volontärarbetare - straffet kan bli hårt och oftast blir du tvungen att betala festivalarmbandets fulla pris på samma gång som du högst troligen blir av med sitt staffarmband. när du får positivt besked får du också all info du behöver, så läs igenom det noga. regler som brukar gälla de flesta festivalerna: du ska ha en sån attityd som du skulle ha till vilket annat betalt jobb som helst så kom i tid till dina skiften, inte bakfull och absolut inte full till jobb. slöa inte utan jobba hårt, se till att ha koll på var första hjälpen och till exempel toaletter finns om festivalens besökare undrar, du ska alltid ge god service och vara trevlig oavsett jobbstation: volontärarbetarna är festivalens ansikte utåt. but do not fear: läs igenom och följ aviseringarna och reglerna och så kommer allt gå bra.
 
medan du inte arbetar ska du inte heller utnyttja din position. använd inte personalens egna ingångar till festivalen under fritid utan gå in samma väg som resten av festivalens besökare. du ska inte heller befinna dig på staffområdet under din fritid. du får festa under festivalen trots att du är volontär, men detta ska vara på egen tid och inte gå utöver jobbet. och så kan man ju alltid ha i tanke att man trots allt är en arbetare där, så det ser nog inte så bra ut om man förstör någonting eller ställer till med en scen även fast det är på egen tid. bara för att du har ett staffarmband kommer du inte särbehandlas, du har fortfarand lika stor chans att bli utslängd om du inte beter dig. det bästa tips jag kan ge är väl att endast volontärarbeta om du faktiskt vill det, och inte bara se det som en chans att få festa och besöka en festival gratis (även fast detta är ett stort plus, men inte allt vad volontärarbetandet ska innebära).
 
 
och om du ännu inte är övertygad så vill jag bara påminna om mängden pengar du sparar, speciellt om det är en artist du så så gärna vill se. jag vill påminna om upplevelsen och alla människor du möter. ovanför ser du en del av dem jag träffat, och milla som syns på båda de nedre bilderna är en väldigt god kamrat till mig nu. vi träffades på provinssi i år då vi arbetade tillsammans och nu senast när jag var i helsingfors så sågs vi på ett glas vin - så väldans fint. att volontärarbeta ger dig också möjligheten att utöka dina språkkunskaper eller kulturella upplevelser, såklart ännu mera om du åker utomlands och arbeta men också i ditt hemland. jag till exempel har fått prata massor med finska och engelska. medan provinssi var lite mera finskt så var flow festival mera öppet för alla, även infotillfället hölls på både engelska och finska. där fanns det massor av folk från alla världens hörn som tagit sig dit för att arbeta, jag pratade bland annat med folk från ryssland och frankrike. och såklart är musiken en stor del också, jag har fått se bland annat veronica maggio, lana del rey, the xx, ellie goulding och så vidare under mina volontärtillfällen. om det inte skulle vara så väldans kul att volontärarbeta så skulle jag ju inte ha gjort det redan tre gånger på ett år, och ni kan ge er på att jag kommer ansöka igen nästa sommar! vill ni hänga på så hör av er, själv vill jag så gärna testa på att ansöka till en festival i sverige eller någon annanstans i europa - men vi får se.
 
jag har säkerligen glömt någonting men om du är intresserad av att söka som volontär och har frågor så tveka inte att kontakta mig eller lämna en kommentar och jag ska försöka dela med mig av precis allt jag vet.
 
blandade bilder från då jag volontärarbetade på provinssi 2016, provinssi 2017 och flow festival 2017.
Postat av: kerstin

Det är ett fantastisk jobb vi volontärer gör Jag jobbar på bla Stockholm Pride. Stockholm Open, Julgemenskap, Påsk gemenskap, Älskar mina volontär jobb Lycka till Kram

Svar: jaa, såå kul att volontära!!
alektopaten.webblogg.se

2017-09-04 @ 08:18:27 / http://lenaelisabeths.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:RSS 2.0